Sınıfımdaki Öğrencimin Şiddete/İstismara Maruz Kaldığından Şüpheleniyorum Bu Durumu Adli Makamlara Bildirmek Zorunda Mıyım?/Bildirmeli Miyim?
İstismar belirtilerinin gözlenmesinde ebeveynlerden sonra en etkin rol öğretmenlerdedir. Çocuklarla düzenli ve uzun süreli zaman geçiren öğretmenler, çocuklardaki duygu durum değişiklikleri ile vücutlarındaki fiziksel,cinsel istismar belirtilerine doğrudan şahit olabilirler.
Bu durumda öncelikle okul müdürleri ile iş birliği içerisinde, eğer iş birliği sağlanamıyorsa doğrudan bireysel olarak istismara ilişkin suç şüphesinin adli makamlar ile paylaşılması gerekmektedir. Bu durum aynı zamanda Türk Ceza Kanunu kapsamında öğretmenlere verilen bir sorumluluktur. Aksi davranışta cezai yaptırım ile karşı karşıya kalınabilir.
İlgili madde şu şekildedir;
Türk Ceza Kanunu- Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi (Türk Ceza Kanunu Madde 279):
- Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Kamu görevlileri, görevleri ile bağlantılı olarak haberdar oldukları suçu veya suç şüphesini vakit kaybetmeksizin yetkili makamlara bildirmekle veya bu suç veya suç şüphesi hakkında işlem yapmakla yükümlüdürler.
Kamu görevlisinden anlaşılması gereken sadece devlet memurları değildir.
Türk Ceza Kanunu’nda kamu görevlisi; kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi olarak kabul edilmektedir. Buna göre, polis, jandarma, avukat, hakim, savcı gibi adli işlemler yapanlar; belediye meclis üyesi, muhtar, milletvekili, il meclis üyesi vb. gibi seçimle gelenler; müsteşar, bilirkişi, memur, kayyım, öğretmen, doktor vb. gibi atananlar da kamu görevlisi sayılır. Ayrıca özel okul öğretmenleri yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından kamu görevlisi mevzuatına tabidir.
Tüm bu kişiler Türk Ceza Kanunu Madde 279 kapsamında görevleri başında iken karşılaştıkları suç veya suç şüphesini bildirmekle yükümlüdür.
Nirengi Derneği olarak kurmuş olduğumuz İstismara Karşı Destek Hattı ile istismar şiddete maruz kalan çocuklara ve bakım verenlerine ücretsiz psikososyal destek ve yasal danışmanlık sağlıyoruz.
🚨Cinsel, fiziksel, ekonomik ve duygusal tüm istismar ve şiddet türleri bu hattın kapsamı içindedir.
☎️Hat 0850 216 53 67 numaralı telefondan hafta içi 10:00-19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
ÖNEMLİ 🚨Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı bir ihbar hattı değildir. İhbar için 155 Polis’i aramalı veya bulunduğunuz ildeki Cumhuriyet Savcısına başvurmalısınız. Telefon görüşmeleri kayıt altına alınmaktadır, görüşme sırasında henüz bildirimi yapılmamış bir suçtan veya suç şüphesinden söz ederseniz yasal sorumluluğumuz gereği bunu adli mercilere bildirmek durumundayız.