Yardım Edenlere Yardım
Muğla Orman Yangınları
28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve ülkemizi etkisi altına alan yıkıcı orman yangını afetinin ardından Nirengi Derneği ekibi olarak yangından doğrudan etkilenen, söndürme çalışmalarında canla başla çalışan ekip çalışanlarına yaşadıkları doğrudan veya ikincil travmayla baş etmelerini desteklemek amacı ile Yardım Edenlere Yardım programını orman yangınları bağlamına hızla uyarladık.
10-11-12 Ekim 2021 tarihlerinde Nirengi Derneği ve İhtiyaç Haritası iş birliğinde Borusan Grup Şirketleri lojistik sponsorluğunda Yardım Edenlere Yardım Çalışana Destek/Psikososyal Destek programımızı Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerine aktardık.
Program süresince Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne (AFAD) ziyaretler gerçekleştirdik.
3 gün süren çalışmalara Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı ve Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde orman yangınları söndürme çalışmalarında doğrudan yer alan 90 ilk müdahale ekip üyesi (itfaiyeciler ve arama-kurtarmacılar) ve ekip liderleri katıldı.
📌 Programda üç modül halinde Travma, Travma Dinamikleri, Yardım Edenler ve Baş Etme Kanalları; Psikolojik İlk Yardım/ Psikososyal Destek ve Orman Yangınlarına Karşı Temel Mesajlar konularına yer verilmiştir.
📌 Program öncesi ihtiyaç analizi, program sonrasında ise izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılmıştır.
Yardım Edenlere Yardım
Elazığ Depremi
24 Ocak 2020 akşamı Elazığ merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından 31 Ocak 2020 tarihinde Nirengi Derneği ekibi Eğitimsel Psikososyal Destek ve Yardım Edenlere Yardım konularında İhtiyaç Analizi çalışmaları için sahaya ulaştı. 4 gün süren çalışmalarda Elazığ İl Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirdik.
Nirengi ekibi olarak 160 Psikososyal Destek saha çalışanına Yardım Edenlere Yardım programımızı aktardık.
📌 Eğitimde Travmayı Anlamak, Psikolojik İlk Yardım İlkeleri ve Temel Afet Bilinci konularına yer verdik.
📌 Eğitimin saha çalışanları üzerindeki etkilerini değerlendirmek için odak grup görüşmeleri gerçekleştirdik.
Yardım Edenlere Yardım
1999 Marmara Depremi
1999 Marmara depreminin hemen ardından 90 meslektaşımız ile hızla bir araya geldik. Yurt dışından çeşitli uzman kuruluşların bilgi ve birikimini ülkemize uyarlayarak Yardım Edenlere Yardım*: Afet sonrası Toplumsal Travmanın Azaltılması Uygulama Yöntemleri eğitimlerinin verilmesini sağladık. Afet bölgesindeki çeşitli STK’lar ile yakın işbirliği içinde iki yıla yakın bir süre için ekip olarak travma sonrası rehabilitasyon çalışmaları sürdürdük.
* Yardım Edenlere Yardım Eğitimi; insani yardım alanındaki profesyonellerin iki boyutta desteklenmesine yöneliktir. Bir boyutu ile, yardım eden konumundaki kişilerin kendi travmaları ve yaşadıkları ile baş etmelerine destek verilirken, diğer taraftan da yardım ettikleri etkilenen kişilere psikolojik ilk yardım uygulamaları için bilgi, beceri, süpervizyon desteği sağlanır.
Odak Grup Toplantıları
Elazığ Depremi